Ziołomiody. Czym są te produkty i dlaczego warto je włączyć do diety

W czasach powrotu do medycyny naturalnej i popularności zdrowej żywności coraz chętniej wracamy do specyfików czy produktów żywnościowych, którymi zajadali się nasi przodkowie. Jednym z nich jest miód, czyli złocisty, słodki przysmak, który przed wiekami traktowano jako lek, ale także przetwarzano na wiele sposobów – z produkowaniem z niego alkoholu włącznie. Dziś dodajemy go do ciast i deserów, ale też wiele osób na nowo odkrywa jego niezwykłe właściwości, które mogą przynosić szereg korzyści dla naszego organizmu.

A że staramy się też udoskonalać to, co wykorzystywali nasi dziadkowie i babcie, ten proces nie ominął także i miodu. W ten sposób powstały różne typy ziołomiodów, czyli przysmaków jeszcze bardziej obfitych w witaminy i pierwiastki korzystne dla naszego zdrowia. Czym właściwie są jednak takie produkty? Po które z nich szczególnie warto sięgnąć? Czy mogą zastąpić cukier palmowy czy zwykły biały cukier?

Czym są i jak powstają ziołomiody?

Ziołomiód to połączenie zalet klasycznego miodu oraz właściwości ziół i roślin wykorzystywanych do tworzenia popularnych naparów i nie tylko. Historia tego specyfiku sięga lat 30. ubiegłego wieku i Rosji. To tamtejsi pszczelarze jako pierwsi wpadli na pomysł stworzenia miodu z roślin, których właściwości cenili, ale pszczoły nie były w stanie samodzielnie ich przetworzyć. Tak powstało to, co dziś nazywamy również herbamiodami czy też sokami ziołowymi.

Ziołomiody powstają w nieco inny sposób niż tradycyjny miód. Pszczołom trzeba bowiem nieco pomóc. Pszczelarze przygotowują dla nich specjalne ziołowe pożywki z odpowiednio przygotowanych roślin. To z nich owady czerpią materiał, który następnie przetwarzają w dokładnie taki sam sposób, jak klasyczny nektar czy spadź. Dzięki temu już po kilku dniach w plastrach pojawia się ziołomiód.

Skład chemiczny ziołomiodów i zwyczajnych miodów jest bardzo podobny. Odróżnia je jednak zdecydowanie większa zawartość biopierwiastków w tych pierwszych specyfikach – chodzi o makro- i mikroelementy istotne dla zdrowia człowieka. Badania potwierdzają też, że w ziołomiodach znajduje się więcej aktywnych biologicznie substancji o działaniu antybiotycznym. Zatem zamów je na https://swojskapiwniczka.pl/!

Najważniejsze rodzaje ziołomiodów i ich właściwości

W sklepach ze zdrową żywnością można dziś kupić wiele gatunków ziołomiodów. Każdy z nich posiada nie tylko specyficzny smak, ale również wyjątkowe, nieco odmienne właściwości. Niektóre powstają z roślin, których powszechnie nie uważa się za zioła, mimo to niosą z sobą wiele korzystnych dla naszego zdrowia substancji. Poszczególne rodzaje ziołomiodów mogą pomagać przy różnych dolegliwościach. Wybraliśmy trzy najciekawsze ziołomiody, ale ich lista jest bardzo długa – należy do niej jeszcze choćby ziołomiód głogowy, macierzankowy, malinowy czy lawendowy.

Ziołomiód sosnowy

Ziołomiód sosnowy jest produktem wykonywanym przez pszczoły na bazie papki z elementów sosny – najczęściej igliwia. W związku z tym posiada nie tylko charakterystyczny zapach, ale także nieco żywiczny, choć słodki smak. Pszczelarze przekonują, że sosnowy ziołomiód posiada właściwości wykrztuśne, a zawarte w nim substancje mogą także zwalczać bakterie. Poleca się więc go osobom, które zmagają się z problemami górnych dróg oddechowych i infekcjami tej części ciała. Warto jednak pamiętać, że nie powinny po niego sięgać osoby z astmą oskrzelową. Oprócz klasycznego ziołomiodu sosnowego w Polsce wyrabia się też ziołomiód sosnowy z lukrecją oraz z mleczkiem pszczelim.

Ziołomiód pokrzywowy

Sosna raczej nie jest powszechnie uważana za jedno z ziół, natomiast pokrzywa jak najbardziej. Ziołomiód z tej rośliny powstaje wiosną, pożywką dla pszczół są jej liście – stąd pozostawia po sobie posmak nieco podobny do trawy. W składzie pokrzywowego ziołomiodu znajdują się jednak naturalne węglowodany, związki flawonoidowe oraz witaminy. Regularne spożywanie tego niezwykłego specyfiku może pomóc w walce z brakiem apetytu, a związki w nim zawarte bywają polecane osobom z niską odpornością. Ziołomiody pokrzywowe to także składnik diety oczyszczającej organizm z toksyn.

Ziołomiód aroniowy

Ziołomiód aroniowy powstaje późnym latem. To wtedy dojrzewają owoce aronii czarnej – pszczołom podaje się do przerobienia świeży sok z wyciśniętych owoców. W tym przypadku można mówić o nieco gorzkawym, ale przyjemnie owocowym smaku. Chętnie sięgają po niego osoby mające problemy z krążeniem. Ziołomiód aroniowy może także pomóc w oczyszczeniu organizmu, zawiera wiele aktywnych biologicznie substancji.

Redakcja stawkatozycie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *