Niepozorna przyprawa o wyjątkowym smaku i niezwykłych właściwościach

Każdy z nas z pewnością choć raz słyszał o kurkumie. Ta popularna, wywodząca się z kuchni indyjskiej przyprawa, jest najczęściej wykorzystywana do przyprawiania potraw azjatyckich, ale coraz częściej dodaje także smaku rodzimym daniom. Kurkuma wchodzi między innymi w skład ziołowej mieszanki przypraw powszechnie nazywanej curry. Dzięki jej obecności, potrawy uzyskują wyjątkowy, złocisty kolor i niepowtarzalny smak. Ta wyjątkowa roślina nie tylko jednak świetnie sprawdza się w kuchni. Okazuje się bowiem, że posiada także właściwości lecznicze, a zawarte w niej składniki działają przeciwzapalnie. Warto zatem włączyć ją do jadłospisu by korzystać z jej dobrodziejstw.

Złocista przyprawa o wyjątkowych walorach

Kurkuma to roślina o wielowiekowej historii. Wywodzi się z Indii, gdzie hodowana była od tysięcy lat. Już w starożytnych zapiskach znajdują się informacje o ostryżu długim i sposobach jego wykorzystywania. Nie jest też tajemnicą, że była cennym towarem handlowym, a swoją popularność zawdzięcza między innymi arabskim kupcom. Kurkumę pozyskuje się głównie z korzenia ostryżu długiego. Kłącze tej rośliny przypomina nieco wyglądem korzeń imbiru. Na zewnątrz jest żółto-brązowe, w środku natomiast pomarańczowe. Po zmieleniu ma postać miałkiego proszku, o intensywnym, żółtym kolorze i ostrym, lekko korzennym smaku. Ostryż długi znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nie ma bowiem drugiej takiej przyprawy, jak kurkuma Do jakich potraw zatem najlepiej się nadaje? Na pewno będzie idealnym dodatkiem do dań azjatyckich, zwłaszcza do curry czy tajskich zup. Podkręca też smak rodzimych warzyw, świetnie harmonizuje z dynią i brokułami. Świetnie nadaje się także do rozgrzewających napojów.

Właściwości prozdrowotne kurkumy

W pozyskiwanej z korzenia ostryżu długiego kurkumie znajduje się wiele cennych składników biologicznie aktywnych. Występuje w niej między innymi kurkumina, ale też demetoksykurkumina i bis-demetoksykurkumina. Udowodniono, że kurkuminoidy wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Co więcej, są silnymi antyoksydantami, doskonale chroniącymi ludzki organizm przed stresem oksydacyjnym. Kurkuma może być również pomocna w schorzeniach układu nerwowego, jak również przy zaburzeniach metabolicznych. Nie można również nie wspomnieć o zastosowaniu tej cennej rośliny w kosmetyce. Okazuje się bowiem, że substancje aktywne w niej zawarte, mają korzystny wpływ na kondycję skóry. Maseczki, kremy i inne kosmetyki wzbogacone o kurkuminoidy idealnie nadają się do pielęgnacji cery, zmniejszają zmarszczki, poprawiają koloryt skóry, a nawet leczą trądzik.

Jak stosować kurkumę

Ostryż długi znajduje szerokie zastosowanie, a co ważne, możemy leczyć kurkumą Na co pomaga ta niezwykła roślina? Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne, dlatego poleca się ją przy infekcjach, zarówno wirusowych, jak i bakteryjnych. Przyspiesza również gojenie ran. Poprawia funkcjonowanie układu trawienia, ale korzystnie wpływa też na prawidłowe działanie układu nerwowego i krwionośnego. Naukowcy wciąż poszerzają listę schorzeń, na które może pozytywnie wpływać kurkuma Jak stosować zatem ten cenny składnik, aby efektywnie działał na organizm. Okazuje się, że najlepiej spożywać go w postaci „złotego mleka”. Łyżeczka pasty z kurkumy dodana do szklanki mleka to dwuskładnikowy napój, dzięki któremu organizm łatwiej przyswaja cenne składniki kurkumy. Choć spożywanie ostryżu długiego zwykle nie niesie za sobą skutków ubocznych, to jednak należy zachować ostrożność. Jest bowiem kilka problemów zdrowotnych, na które może mieć niekorzystny wpływ kurkuma Przeciwskazania to między innymi niedrożność dróg moczowych, a także ciąża.

Redakcja stawkatozycie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.