W każdym lokalu gastronomicznym podstawą powinno być zachowanie czystości w poszczególnych pomieszczeniach. W przypadku zaplecza kuchennego należy szczególnie zadbać o utrzymanie higienicznych warunków podczas przygotowywania potraw. Sprawdź, które sprzęty okażą się niezastąpione, aby zachować czystość zaplecza kuchennego!
Sterylizatory – jakie warto wybrać?
Kluczowym elementem wyposażenia zaplecza kuchennego powinny być profesjonalne sterylizatory. Z ich pomocą można szybko zadbać o pełną dezynfekcję różnych narzędzi wykorzystywanych do przygotowywania posiłków. Pod tym kątem warto zwrócić uwagę chociażby na sterylizator noży. Dobrym wyborem będzie urządzenie ze specjalnym stelażem do ich zawieszenia. Warto też sprawdzić, czy konkretny sterylizator UVA został wyposażony w zabezpieczenie uniemożliwiające jego włączenie przy otwartych drzwiczkach.
Jak zadbać o higienę podczas przyrządzania posiłków?
Osoby pracujące w zapleczu kuchennym muszą pamiętać o częstym myciu dłoni, aby zadbać o maksimum higieny podczas przygotowywania posiłków. Z tego względu w tym specyficznym pomieszczeniu koniecznie powinien znaleźć się łokciowy dozownik do mydła. Dzięki niemu można szybko użyć odpowiedniej ilości mydła, bez konieczności dotykania urządzenia dłonią. Ważne jest także, aby zapewnić pracownikom możliwość szybkiego wysuszenia umytych dłoni. Zamiast zwykłych ręczników papierowych o wiele lepszym rozwiązaniem będą nowoczesne suszarki do rąk. Większość tego typu urządzeń działa automatycznie – wystarczy podstawić pod czujnik dłonie, aby ciepłe powietrze szybko je wysuszyło.
Pojemnik na odpady – obowiązkowy element wyposażenia
Z myślą o utrzymaniu czystości w zapleczu kuchennym koniecznie należy wprowadzić do niego duży pojemnik na odpady. Dobrym wyborem będzie produkt z praktycznymi uchwytami, które ułatwią jego przenoszenie oraz wysypywanie zawartości. Pojemnik musi być dostosowany do możliwości przestrzennych zaplecza kuchennego. Do mniejszych pomieszczeń najlepiej wybrać kilka modeli o smukłym kształcie i stosunkowo niewielkich gabarytach.
Zmywarka gastronomiczna – postaw na funkcjonalność
Kluczowym elementem zaplecza kuchennego jest także zmywarka gastronomiczna. Z jej pomocą można w szybkim czasie zmyć większą ilość naczyń, aby nie doprowadzić do opóźnień w wydawaniu dań. Warto zwrócić uwagę na urządzenia z dodatkowymi funkcjami, w tym zmywarko-wyparzarki, które pozwolą utrzymać idealną czystość naczyń.
Zachowanie czystości zaplecza kuchennego jest możliwe dzięki zastosowaniu w nim odpowiednich urządzeń. Naświetlacze UV, suszarki do rąk, dozowniki mydła, sterylizatory i pojemniki na odpady, to kluczowe elementy wyposażenia tego pomieszczenia.