Któż z nas nie zna pszczół? Wszyscy je znamy i różnie na nie reagujemy. Jedni się ich boją i chronią przed ich użądleniem. Niektórzy są uczuleni na jad pszczeli, co jest bardzo niebezpieczne i może zagrażać życiu. A inni, którzy są nieuczuleni i odważni podchodzą blisko uli i nie boją się pszczół. Pszczoły to bardzo pożyteczne owady, gdyż zapylają nie tylko kwiaty, lecz również wiele roślin jadalnych. Dzięki nim możemy rozkoszować się słodkim miodem, który posiada właściwości lecznicze. Stosuje się miód na przeziębienie, jak i na zwiększenie ogólnej odporności organizmu. Zawiera dużo mikroelementów, jak potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, mangan, chlor. Witaminy A, C, B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy.
Kilka slów o pszczołach
Pszczoły, to również bardzo mądre i zorganizowane owady. Wszystkie pszczoły należą do jednego gatunku Apis i wszystkie wytwarzają miód. Budują z wosku plastry z obustronnie ułożonymi komórkami służącymi do przechowywania nektaru. Pszczoły duże i larwy odżywiają się nektarem, pyłkiem kwiatowym i spadzią. Rodziny pszczele są niezależne od warunków atmosferycznych dzięki temu, że wypracowały sobie sposób regulacji temperatury w gnieździe. Poprzez to nawet w silne mrozy przeżywa cała kolonia pszczół. Pszczoły żyją w zorganizowanych społecznościach. Gdzie istnieje hierarchia. Na czele rodziny pszczelej stoi królowa matka, która jest większa od pozostałych pszczół. Duże rodziny pszczele mogą liczyć nawet osiemdziesiąt tysięcy pszczół. Pszczoły porozumiewają się między sobą i koordynują życie rodziny za pomocą feromonów. Porozumiewają się także przy pomocy dźwięków i tańców.
Coraz mniej pszczół
Przykre jest to, że w ostatnich latach pszczoły masowo wymierają. Jednym z najgorszych wrogów pszczół są szerszenie. Lecz to głównie człowiek odpowiada za śmierć pszczół poprzez stosowanie pestycydów. I na dodatek często podczas dnia. Czyli wtedy, gdy pszczoły w najlepsze pracują na polach. Zakazane jest opryskiwanie roślin pestycydami przed zmrokiem. lecz wiele osób na to nie zważa. I to powoduje masowe wymieranie pszczół, na czym tracą wszyscy. Gdy ich zabraknie, kto będzie zapylał rośliny i robił miód? A przecież miód jest słodkim produktem spożywczym, za którym wiele osób przepada. Miód mamy poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych. Pszczoły gromadzą miód w plastrach, w których potem dojrzewa. Wytwarzany przez pszczoły miód możemy podzielić na nektarowy tz. kwiatowy, oraz na spadziowy i na mieszany powstały z kwiatów i spadzi. Miód nie jest jednakowy pod względem koloru. Jego barwa zależy od obecności różnych barwników. Konsystencja miodu może być płynna lub stała.