Czym jest ksylitol fiński?

Jest to jeden z najzdrowszych cukrów na świecie. W ostatnich latach mocno rozwinęła się świadomość żywieniowa Polaków i tym samym wzrosło zainteresowanie także ksylitolem. Możemy zaobserwować pewne trendy, gdzie coraz więcej osób przestaje korzystać z cukru i w zamian wybiera ksylitol fiński (cukier brzozowy) lub alternatywne substancje słodzące.

Inna nazwa ksylitolu fińskiego brzmi cukier brzozowy. Ten zalicza się do alkoholi cukrowych (tak zwanych polioli). Są to zamienniki cukru białego. Można je znaleźć w produktach, które są sygnowane słowem fit. Alkohole cukrowe cechują się niższą kalorycznością oraz mają niższy indeks glikemiczny niż w przypadku cukrów buraczanych.

Gdzie znajdziemy ksylitol fiński?

Naturalnie znajduje się w warzywach, owocach, między innymi w malinach i truskawkach. Pozyskuje się go z brzozy. Jest on zawarty w różnych produktach spożywczych takich, jak na przykład guma do żucia bądź słodycze. Jest możliwość kupna ksylitolu fińskiego w czystej postaci. Wtedy można go stosować jak słodzik. Ksylitol ma identyczne zastosowanie w kuchni jak cukier. To oznacza, że ów cukier możemy zastąpić właśnie ksylitolem. Jest to istotne z punktu widzenia naszego zdrowia. Warto także wiedzieć, że ksylitol słodzi tak samo, jak cukier. Dobra wiadomość jest taka, że nie ma skutków ubocznych w postaci przybierania na wadze.

Co powinniśmy wiedzieć o ksylitolu fińskim oraz innych substancjach słodzących?

Cukier jest do zastąpienia nie tylko ksylitolem fińskim, lecz również innymi słodzikami takimi, jak na przykład stewia lub erytrol. Stewia jest rośliną z rodziny astrowatych, która rośnie w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Słodziki, te dostępne w sklepach, to sproszkowane liście rośliny. Zaletą stewii jest to, że jest ona niekaloryczna. Indeks glikemiczny stewii wynosi 0.

Ksylitol chiński czy fiński? Który wybrać?

Tutaj powinniśmy zwrócić uwagę na pochodzenie ksylitolu. Wynika to z tego, że w sklepach możemy natrafić na podróbki oryginalnego ksylitolu, który pochodzi z Finlandii. Jeśli mamy wybierać między ksylitolem fińskim a chińskim, to decyzja jest prosta: tylko fiński (ksylitol brzozowy). Ksylitol chiński pozyskuje się z kukurydzy. Oprócz tego jest on modyfikowany genetycznie. Zatem już wiemy, że jak wybierać, to musimy postawić na ksylitol brzozowy. W sklepach możemy także znaleźć ksylitol, który jest importowany z innych krajów – często z Chin. Zatem bądźmy ostrożni i dokładnie sprawdzajmy, jaki ksylitol chcemy nabyć i następnie używać. Ma to istotne znaczenie dla naszego zdrowia.

Redakcja stawkatozycie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.