Jeszcze do niedawna istniało przekonanie, że to tłuszcz odpowiada za problem nadwagi i otyłości w społeczeństwie. Dziś wiadomo już, iż było to błędne przekonanie. Tłuszcz wbrew pozorom nie musi być od razu przetworzony w tkankę tłuszczową, ponieważ początkowo zostaje wykorzystany przez organizm do produkcji energii, a dopiero później, gdy jest go za dużo, przetwarzany jest w produkt zapasowy kryjący się pod postacią glikogenu mięśniowego, glikogenu wątrobowego oraz tkanki tłuszczowej. Istnieją natomiast przesłanki mówiące o tym, że jest on jednym z najbardziej wartościowych makroskładników. Dieta tłuszczowa to tak naprawdę dieta odżywcza. Wiedział o tym już Jan Kwaśniewski, który kilka lat temu stworzył kontrowersyjny jadłospis opierający się głównie na kiełbasie, golonce i innych gatunkach mięs.
Zdrowy tłuszcz
Wśród wszystkich makroskładników wyróżniamy sobie węglowodany, białka oraz tłuszcze. Tłuszcz spośród nich jest najbardziej kaloryczny. W jego jednym gramie znajduje się dziewięć kalorii, podczas gdy w jednym gramie węglowodanów i białek mamy wyłącznie cztery kalorie. Niektórzy, wiedząc o tym, mogliby uznać, że na diecie odchudzającej powinno się unikać tłuszczu. Nie do końca jednak tak to wygląda. Można pokryć całe swoje dzienne zapotrzebowanie samymi węglowodanami, a i tak nie będzie to dobre dla organizmu, ponieważ węgle nie są specjalnie odżywczymi makroskładnikami. Dostarczają głównie samego cukru. Tak jest zarówno z węglowodanami prostymi, jak i tymi złożonymi. Mimo iż pieczywo razowe oraz ciemne makarony i kasze są polecane na dietach, to jednak w organizmie bardzo szybko zostają przekształcone w cukry proste, przez co koniec końców są traktowane tak samo jak batoniki czy czekoladki. Inaczej to wygląda z tłuszczem. To bardzo odżywczy makroskładnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta odżywcza musi zawierać go w sporych ilościach. A istnieje nawet pewien specjalny rodzaj żywienia, nazywany dietą ketogeniczną, który bazuje wyłącznie na tłuszczach.
Witaminy i minerały
Oczywiście nikt nie musi od razu przechodzić na dietę ketogeniczną, by schudnąć, jednakże gdy celem staje się utrata wagi, nie należy obawiać się tłuszczu. To bardzo dobry makroskładnik. Różne gatunki mięs, a zwłaszcza podroby i tłuste ryby są fantastycznymi źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też licznych witamin i minerałów. Spożywając takie produkty, można czuć się bardziej nasyconym i zmniejszyć swój apetyt. Gdy organizm jest dobrze odżywiony, przestaje domagać się kolejnych porcji jedzenia.